Fransk fjärilsmagnet


Den delvis franska familjen fick en prunkande Provencalsk humlesurrande fjärilsrabatt. Ett nytt landmärke för kvarteret. I samband med utbyggnaden av huset behövde bla slänten mot gatan göras om.

Gamla 70-80-tals-växter hade blivit vildvuxna och för stora. Familjen ville ha en vacker entré men även en sittplats, då bästa kvällssolen fanns i detta hörn av tomten. I samband med skapandet av denna plantering åkte Erika på trädgårdsresa till Nice och Provence. Resan gav så mycket inspiration!  – Här skulle det dofta Sydfrankrike! Resultatet blev en prunkande slänt i etage där insekterna surrar bland nepeta, lavendel och timjan. Färgerna går i framför allt blålila men även rosa, lime och mörkt lila. Sittplatsen längst upp ramades in och insynsskyddades av platsbyggda växtstöd med klättrande vingfröranka, dessa ska påminna om vinodling.

Slänten har ett antal Thujaklot som är vintergröna, Thujja ´Danica´. Dessa håller sin runda form utan beskärning. Även de tre klotkörsbären, Prunus ´Umbraculifera´, håller sin form utan beskärning. Kloten, de många fröställningarna och ett antal fina växtstöd, gör att familjen kan njuta av entrén även vintertid. Planteringen är lättskött och håller sig fin över tid då växtvalen är gjorda med omsorg och utifrån platsens förutsättningar.

Före/påbörjad anläggning.

Idéskiss/vy

Efter

FÖRVANDLINGEN

Bort med thujor och ölandstok, in med franska dofter och färger.

Vy från gatan

Vy från sittplatsenHöst

Knapp

Höst

Knapp